Zelený čaj pochádza z rovnakého kríka čajovníka ako aj čaj čierny alebo biely. Rozdiel farby, arómy a tiež jeho účinkov spôsobuje výhradne spôsob spracovania. Lístky zeleného čaju sa sušia ihneď. Šťava z buniek v nich ostáva uzatvorená a nemôže nastať proces fermentácie. Potom sa lístky začínajú zvinovať a zostávajúca tekutina postupne odchádza. Nakoniec sa rýchlo vysušia, roztriedia a zabalia. Napriek skutočnosti, že vo väčšine japonských závodov je výroba mechanizovaná, niektoré čaje sa dodnes vyrábajú ručne.
A čo v sebe tento čaj skrýva? Zelený čaj obsahuje kofeín. Na rozdiel od čierneho čaju alebo kávy sa však viaže na triesloviny, a tak sa šíri po tele jemne a pomaly, a preto má dlhšie trvajúce povzbudivé účinky. Čajový kofeín (teín) navyše povzbudzuje látkovú premenu, zlepšuje prekrvenie mozgu a zvyšuje koncentráciu a schopnosť učiť sa. Horké triesloviny aktivujú trávenie i látkovú premenu a sú nenahraditeľné svojím upokojujúcim pôsobením na žalúdok a črevá. Obsahuje tiež množstvo životne dôležitých vitamínov a minerálov: vitamín C, beta karotén, flór, mangán, zinok, meď… Znižuje taktiež riziko ochorenia na rakovinu, posilňuje imunitný systém a zabraňuje infekciám, posilňuje cievy, znižuje obsah cholesterolu, znižuje hladinu cukrov v krvi, upravuje krvný tlak, je vynikajúci doplnok pri redukčných diétach, atď…